Beeldentuin

Gaia & Ouranos

Gaia & Ouranos bevindt zich in Overasselt, een dorpje aan de Maas onder de rook van Nijmegen. Overasselt kent een keur aan landschappen.In het zuiden begrensd door de Maas,in het noorden het bosrijke gebied van de Overasseltse vennen met daartussen het polderlandschap. Het landschap is door de eeuwen heen gevormd door de rivier.De toen meanderende Maas heeft voor oeverwallen en stuifduinen gezorgd, wat nu anno 2007 nog steeds hier en daar te zien is. Gaia & Ouranos bevindt zich op zo`n oeverwal.

Gaia & Ouranos, buitenkunst is een beeldentuin op ongeveer 1 hectare. Op het terrein van een fotostudio Bart Nijs. In een aantal afwisselende groene ruimtes word hedendaagse moderne kunst van Nederlandse kunstenaars geexposeerd. Een wandeling langs de kunstwerken brengt u ook langs vlinderrijke bloemborders, een boomgaard en op een deel van landgoed De Zomp. Landgoed de Zomp is een nieuw aangelegd landgoed op veelal natte grond. De naam zegt het al. De beplanting is aangepast aan omgeving en aan de bodem. Het pad op dit deel van het landgoed wordt het komende seizoen voor het eerst in gebruik genomen en gekoppeld aan een speciaal kunstproject. U kunt uw wandeling uitbreiden in de nabije omgeving langs de maas en over de rest van het landgoed.

Pad Beeldentuin

Al bij de eerste bezoeken van Dezes aan de beeldentuin kwam het pad naar voren als speciaal. Het Pad is het pad over een deel van landgoed De Zomp. Nauwelijks zichtbaar en nauwelijks gebruikt sinds de aanleg zo`n 7 jaar geleden. Iedere kunstenaar had zo zijn gedachten, filosofieen en belevingen over dit natte wilde stukje natuur. Het idee ontstond om gezamenlijk een kunstproject te realiseren, Het Filosofisch Pad (2007).

5 jaar bestaan, 5 kunstenaars, 5 keuzes

Gaia & Ouranos Buitenkunst bestond in 2011 alweer 5 jaar en had ter gelegenheid daarvan 5 vaste kunstenaars uitgenodigd voor de jubileumexpositie. Hen werd gevraagd ieder een gast uit te nodigen. Samen hebben zij vorig jaar van expositie Herinneren een boeiend en afwisselend geheel gemaakt.

Exposerende kunstenaars:

  • Peter Bergenhenegouwen – Chris Ros
  • Riesjart Bus – Pier Pander Stapel
  • Gerlinde Habekotte – Marijke Schlebusch
  • Yvonne Halfens – Bart Drost
  • Cor Litjens – Merel Holleboom

Naast de expositie is er een monumentje ingericht op Het Pad voor Diane Dyckhoff. De in 2007 overleden kunstenares woonde en werkte in Overasselt. Met een gedeelte van een eerder geplaatst vergankelijk kunstwerk is nu een gedenkplaatsje ingericht.

Rondleidingen

Zie voor nadere informatie de website Gaia & Ouranos

Kunstenaars

De openingsexpositie in 2007 werd geheel verzorgd door Dezes, een netwerk uit Nijmegen en omgeving van kunstenaars uit verschillende disciplines. Gerlinde Habekotte, Jose Veugen, Yvonne Halfens , Inette van Wijck, Inez Lenders, Anneke van Bergen en Jannie Benthem. “Onze idealistische achtergrond en visie op kunst is heel divers. Dit leidt tot interessante uitwisselingen waarbij we van elkaars verschillen profiteren. Gezamenlijk uitgangspunt is dat we elkaar stimuleren in het ondernemen van ons kunstenaarsschap. We komen regelmatig bij elkaar om over onze werkzaamheden te spreken en nieuws uit te wisselen over ontwikkelingen in de kunstwereld. We delen contacten, kennis en netwerken en bij praktische zaken assisteren we elkaar”. De eerste gezamenlijke expositie “Beelden uit het Oosten” van Dezes werd gerealiseerd bij Gaia & Ouranos buitenkunst (2007).